martes, 19 de abril de 2011

Dijous, 14 d'Abril

Comentari de l'article: Actituds dels docents davant les noves situacions escolars multiculturals: Qüestions recurrents>> de J. Palou i M. Fons.

 Aquest article ensdiu que els canvis socials i demogràfics han modificat la composició lingüística.  Les dades diuen que al 2008/2009 un 14% de la població matriculada a les escoles són estrangers. Entre aquests podem trobar diverses procedències com: Amèrica Central i del Sud, Maghreb, Àsia, Oceania... Tant gran és la diversitat que a una aula del barri del Rabal ens podem trobar alumnes de 10 nacionalitats diferents.

Per tot això, els docents es troben davant una nova situació. Aquests, no s'han de basar a ensenyar tan sols assignatures sinó també ha d'acollir, acompanyar i vetllar per les relacions socials i afectives del context.  La pluralitat lingüística i cultural que aporten els nouvinguts s'ha de vorer com un fet enriquidor.

Així mateix, a l'escola s'ha de mantenir un equilibri entre les llengües i cultures diverses i la llengua i cultura d'acollida. S'ha de fer vorer als infants que la diversitat no ha de ser un conflicte.
Les actituds extremes que mai s'han de portar a terme són: marginar i tenir un excès d'innocència.

En quant a la manera d'acollir als nouvinguts hi ha un dilema: Dins o fora de l'aula? per una part si se'ls acull fora de l'aula se'ls atèn d'una manera més individualitzada, es poden expressar més còmodament sense tenir la tensió dels seus companys. Si es fa dins l'aula seria recomanable que se'ls proporcionés ajuda per a que no s'avorreixin per no poder seguir la classe amb normalitat. 

En quant a l'idioma de l'acollida hauria de fer-se en català des del principi ja que el castellà és una llengua que l'alumne pot aprendre en altres espais o contextos de la vida diària.

Pel que fa al paper del mestre, aquest haura de realitzar algunes activitats en les que l'alumne nouvingut pugui expressar la seva llengua materna, sentint-se així que el professor i els alumnes s'interesen per ell. D'aquesta manera també es sentirà més segur. 


No hay comentarios:

Publicar un comentario